top of page
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Într-un plan temporal nedeterminat al lumii noastre, Billy Boy și Sarah se angajează într-o discuție despre… oameni. Dar dialogul se dovedește a fi un periplu fizic și astral prin etapele evolutive ale societății umane reinventate, în care informația și energia psihică sunt de o valoare inestimabilă. Firele temporale și lumile intergalactice se întrepătrund în acest SF poveste în poveste.

 

În expunerea istoriei remodelate, Sarah dă dovadă de compasiune și toleranță, încercând să vadă partea bună a lumii, în vreme ce Billy Boy scoate în evidență latura degradantă a omului.

 

Dar cine sunt de fapt Billy Boy și Sarah și ce urmărește aceasta din urmă?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cartea Ultimul Înger Trist de Alexandru D. Lazăr, perspectiva relațiilor interumane capătă dimensiuni nebănuite, autorul dovedind că este un vizionar cu o imaginație debordantă. „Războiul lumilor” de H.G. Wells pare că este repovestit în plan astral în această lucrare SF ce amintește totodată de metaficțiunea infuzată cu elemente fantasy, suspans și umor a autorului britanic contemporan Jasper Fforde, și de complexitatea epică a lucrărilor lui Felix J. Palma.

 

Autorul ne atrage de la primele pagini prin descrierile vii, tridimensionale și perfect echilibrate cu ajutorul cărora construiește cadrul plin de mister din expoziție. În acest punct îi regăsim pe cei care își spun Billy Boy și Sarah, două personaje aparent normale. Curând însă descoperim că cei doi sunt, în realitate, două entități superioare aflate în trupurile unor... gazde umane, dar nu acesta reprezintă momentul declanșator al poveștii, ci motivul necunoscut pentru care Sarah vine la Billy Boy, ea atrăgându-l pe cel din urmă într-o surprinzătoare discuție despre omenire, aceasta reprezentând fundamentul narativ al cărții Ultimul Înger Trist.  

 

Blânda și toleranta Sarah îl ascultă pe Billy Boy relatând istoria societății umane reinventate în plan spiritual, cu toate etapele și transformările sale de-alungul epocilor. Suntem transportați într-o lume în care oamenii conviețuiesc cu Globulari, Liniari, Ființe Umbră și Blinkers, ființe invizibile ce se hrănesc cu informație. Billy Boy, cu simțul său critic, pesimist, surprinde însă, de la început la final, aceeași latură umană degradantă binecunoscută, cruzimea animalică a omului într-o dimensiune a controlului psihic, a interacțiunilor psiho-senzoriale, a Angețiilor Temporale, a Vânătorilor de Emoții și a Poliției PSI, în care hrana fizică ajunge să fie înlocuită de hrana energetică, iar sentimentele sunt de vânzare.

 

Ultimul Înger Trist este o poveste în poveste, Billy Boy și Sarah contopind la un moment dat cele două planuri narative când ei se identifică cu alte două personaje: Xi Arnaud și Nesta, agenți PSI. Astfel, noi, ca cititori, devenim martori direcți la evenimente prin intermediul lor. Și totuși, motivul necunoscut pentru care Sarah alimentează acest dialog îl descoperim în rezolvarea finală neașteptată ce aduce în prim-plan eternul echilibru dintre lumină și întuneric.

 

De la problematica narcoticelor asociate cu violența până la cea a civilizațiilor umane din universuri paralele și a evoluției transcendentale a sufletului care trece prin mai multe etape (Înălțații Grei, Înălțații Demni, Divinii și cei Vechi), Ultimul Înger Trist prezintă evoluția umană și lupta continuă pentru supraviețuire a omului dintr-un unghi neașteptat, cartea fiind o imagine în oglindă a straturilor realității noastre, reflexie ce ne evidențiază slăbiciunile, dorințele, latura întunecată și cea divină.

 

by Wallachian Voice  

PromoBook 1 (1).JPG
bottom of page