top of page
Redactare & Mini-Ghostwriting
(limba română & limba Engleză)
„Scrie cea mai bună carte de care ești în stare și nu o lăsa din mână până când nu ești sigur că este perfectă. Odată ce este publicată, nu mai poți schimba nimic.” - Danielle Trussoni, autoare bestseller New York Times
De ce am nevoie de corectură și stilizare (redactare)?
Înainte de publicare, un manuscris are nevoie atât de corectura greșelilor gramaticale, ortografice și de punctuație, cât și de stilizare. Un manuscris plin de greșeli, incorect redactat, este deseori refuzat de către edituri. Stilizarea de text este o corectură avansată prin care se revizuiesc exprimările, figurile de stil, se elimină repetițiile, anacoluturile și redundanțele dintr-o frază. Termenii nepotriviți sunt înlocuiți cu sinonimele potrivite în context, pentru a da corectitudine și fluiditate textului.
Cuvântul greșit într-o frază frumos construită poate slăbi sau altera ideile. Repetițiile pot face un text obositor, iar prea multe cuvinte îl pot face greoi. Unele cuvinte utilizate de scriitori, pe care ei le-au considerat ca fiind cele mai bune, ar putea fi chiar acele cuvinte care complică frazele, zăpăcind cititorii. Este datoria unui redactor să elimine acei termeni inutili și să curețe textul, dându-i o notă profesionistă.
Mulți scriitori depind de redactorii lor în acest sens. Scrisul nu este doar talent, ci și o abilitate. Autorii considerați străluciți pentru ideile cărților lor pot datora o parte a succesului tenacității unor redactori minuțioși care i-au ajutat să-și exprime acele idei într-un mod clar. Scriitorii apreciați pentru felul în care își aștern poveștile pe hârtie lucrează deseori cot la cot cu editorii.
De ce facem greșeli în scris?
Creierul este o mașinărie complexă și diferite procese cognitive trebuie să lucreze simultan într-o manieră precisă și fluidă pentru a rememora forma ortografică corectă a unui cuvânt, de repetate ori. La acest lucru se adaugă faptul că astăzi scriem cel mai mult la calculator, iar greșelile devin rezultatul unui creier obosit.
Când scriem, suntem setați pe transpunerea ideilor din minte pe ecran, iar mărunțișurile legate de liniile de cratimă, unele diacritice, virgule etc intră în modul autopilot. Fiind așa de concentrați pe ceea ce se întâmplă în capul nostru, când recitim ce am scris, suntem programați să citim doar ceea ce credem că am scris nu ceea ce am scris exact.
De aceea, un redactor poate depista cuvintele scrise greșit la o primă citire a manuscrisului, în timp ce scriitorii, care au lucrat o perioadă lungă la text, nu le observă.
Cum lucrez eu?
Limba română: Redactare by Wallachian Voice (descriere serviciu + mostră)
Limba engleză: Line editing by Wallachian Voice (descriere serviciu + mostră)
Mini-Ghostwriting
Dacă dorești o stilizare avansată prin care să evidențiezi potențialul real al poveștii, atunci mini-ghostwriting poate fi ceea ce cauți. Acest tip de intervenție implică atât rescrieri de text într-o manieră mai fluidă din punct de vedere narativ, cât și umplere de goluri în poveste (descrieri, dialog, narațiune) prin rescrierea sau scrierea de la 0 a unor scene scurte (250-300 cuvinte/scenă).
Ce este Mini-Ghostwriting? (Extras din video-ul Editarea Manuscrisului: SECRETUL)
Mini-Ghostwriting by Wallachian Voice - Model Lb. Română
Prelucrare manuscris beletristică - Model (include corectură&stilizare, mini-ghostwriting, intervenții pe partea de structură cu note editoriale)
*Înainte de primirea manuscrisului integral, vom semna un acord de confidențialitate BETA-READER - AUTOR ce îți va proteja lucrarea nepublicată. Citește mai multe despre acesta pe Creative Law Center.



bottom of page