Program de consultanță Literar-Artistică
din dragoste pentru povești
Foarte mulți scriitori români și-au deschis propriile edituri în ultimii 10 - 13 ani pentru a-și publica scrierile proprii și a-i ajuta și pe alții să publice, în special în vederea popularizării literaturii de gen autohtone. Dar eu nu cred că asta rezolvă problemele ficțiunii comerciale în România. De publicat se publică ușor, iar simpla publicare a unei cărți nu rezolvă nimic. Mulți publică, dar puțini scriu.
De aceea simt că-i pot ajuta mai mult pe scriitori în felul acesta, întrucât mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat: modul în care se scrie efectiv o poveste (poveste scurtă, nuvelă, roman), astfel încât cititorul să o lectureze pe nerăsuflate de la prima până la ultima pagină.
După aproape 20 ani de scris, știu că aceasta este o activitate solitară, anevoioasă și, uneori, chiar neproductivă.
Fie că îți dorești să începi să scrii un roman sau o poveste, ori ai deja un manuscris, dar simți că acesta nu este gata încă și ai avea nevoie de o opinie imparțială, pot împărtăși cu tine tot ceea ce am învățat de-a lungul anilor ca scriitor și cititor deopotrivă, ajutându-te să-ți pui ideile în ordine, să-ți conturezi intriga și subtemele.
Ca editor independent & consultant, pot fi alături de tine la început, în faza incipientă a scrierii unei povești sau a unui roman, pe parcus și, desigur, la final, în faza de șlefuire a manuscrisului.
Oferă Cititorilor cea mai bună versiune a poveștii tale
Descoperă programul meu de consultanță și editare de manuscrise
Când ar trebui să colaborezi cu un editor profesionist?
Autoarea bestseller New York Times de talie internațională Danielle Trussoni (Angelologia, 2010 - Editura Litera, Maestrul Enigmelor, 2023 - Editura Litera) răspunde la această întrebare în Newsletter-ul său din 1 Ianuarie 2022, pentru scriitorii debutanți din SUA:
Ai de gând să publici la o editură tradițională? Dacă este așa, atunci un agent literar te va ajuta să editezi și să modelezi manuscrisul înainte de a găsi o editură. După ce o editură tradițională îți acceptă manuscrisul, atunci vei lucra cu editorul din oficiu.
Dacă vrei să publici în sistem self-publishing, atunci ți-ai dori să lucrezi cu un editor de structură (developmental editor) cu ajutorul căruia cartea ta va ajunge la nivelul următor. După ce ai făcut tot ceea ce ai putut și simți că manuscrisul tău este „aproape gata”, vei descoperi că un editor de structură te va ajuta să faci ultimul demers editorial. M-aș asigura totodată să angajez și un redactor (copy editor) în momentul în care draftul final este gata de publicare.
De ce consultanță literar-artistică?
Nu este suficient să scrii și să tipărești o carte. Contează cum scrii și în ce fel publici și promovezi acea carte. Scrisul este atât artă, cât și știință, iar autorii români sunt insuficient consiliați de către editori. Unele persoane își formează tot felul de concepții greșite legate de scris și publicat, scriitorii debutanți nu știu la ce ar trebui să se aștepte sau ce anume să ceară unui editor, în vreme ce editarea de structură este un subiect aproape tabu în țara noastră, foarte puține edituri oferind și explicând importanța unei astfel de intervenții pe text.
Abordarea scrisului alături de specialiști rămâne totodată o investiție costisitoare. Practic, putem spune că în România investim foarte mult în scrierea, publicarea și promovarea unei cărți, deși nu putem câștiga suficient din vânzări nici măcar pentru a ne plăti facturile lunare.
Și atunci ne întrebăm: merită oare investiția în pregătirea noastră de scriitori și colaborarea cu un editor când putem scrie oricum și singuri, din instinct, și când putem publica pe platforme de self-publishing sau pe Wattpad? Răspunsul îl deține fiecare, în funcție de aspirațiile sale.
Dacă scrierea unei cărți poate fi o modalitate terapeutică de a ne umple timpul liber, publicarea acesteia are anumite implicații. Din momentul în care oferim acces publicului la rezultatul hobby-ului nostru, indiferent că publicăm prin intermediul unei edituri, pe blogul propriu, ori pe alte platforme, ne asumăm o serie de responsabilități.
Ceea ce scriem ne reprezintă, ne caracterizează. Odată ce publicăm o carte, nu mai putem schimba nimic, ca autori suntem puși în rând cu ceilalți autori, chiar dacă scriem de plăcere, în timpul liber, sau suntem începători, iar peste ani putem regreta o abordare superficială și amatoricească în acest domeniu.