top of page

Program de consultanță Literar-Artistică 
 

din dragoste pentru povești
 

Foarte mulÈ›i scriitori români È™i-au deschis propriile edituri în ultimii 10 - 13 ani pentru a-È™i publica scrierile proprii È™i a-i ajuta È™i pe alÈ›ii să publice, în special în vederea popularizării literaturii de gen autohtone. Dar eu nu cred că asta rezolvă problemele ficÈ›iunii comerciale în România. De publicat se publică uÈ™or, iar simpla publicare a unei cărÈ›i nu rezolvă nimic. MulÈ›i publică, dar puÈ›ini scriu.

De aceea simt că-i pot ajuta mai mult pe scriitori în felul acesta, întrucât mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat: modul în care se scrie efectiv o poveste (poveste scurtă, nuvelă, roman), astfel încât cititorul să o lectureze pe nerăsuflate de la prima până la ultima pagină.

După aproape 20 ani de scris, știu că aceasta este o activitate solitară, anevoioasă și, uneori, chiar neproductivă.

Fie că îÈ›i doreÈ™ti să începi să scrii un roman sau o poveste, ori ai deja un manuscris, dar simÈ›i că acesta nu este gata încă È™i ai avea nevoie de o opinie imparÈ›ială, pot împărtăși cu tine tot ceea ce am învățat de-a lungul anilor ca scriitor È™i cititor deopotrivă, ajutându-te să-È›i pui ideile în ordine, să-È›i conturezi intriga È™i subtemele.

Ca editor independent & consultant, pot fi alături de tine la început, în faza incipientă a scrierii unei poveÈ™ti sau a unui roman, pe parcus È™i, desigur, la final, în faza de È™lefuire a manuscrisului. 

 

Oferă Cititorilor cea mai bună versiune a poveÈ™tii tale 
 

Descoperă programul meu de consultanță și editare de manuscrise
 

download.jfif
istock-1164644807.jpg
how-to-respond-to-a-revise-and-resubmit-decision-from-a-journal-10-steps-to-a-successful-r

Când ar trebui să colaborezi cu un editor profesionist? 

Autoarea bestseller New York Times de talie internaÈ›ională Danielle Trussoni (Angelologia, 2010 - Editura Litera, Maestrul Enigmelor, 2023 - Editura Litera) răspunde la această întrebare în Newsletter-ul său din 1 Ianuarie 2022, pentru scriitorii debutanÈ›i din SUA: 

Ai de gând să publici la o editură tradiÈ›ională? Dacă este aÈ™a, atunci un agent literar te va ajuta să editezi È™i să modelezi manuscrisul înainte de a găsi o editură. După ce o editură tradiÈ›ională îÈ›i acceptă manuscrisul, atunci vei lucra cu editorul din oficiu. 

Dacă vrei să publici în sistem self-publishing, atunci È›i-ai dori să lucrezi cu un editor de structură (developmental editor) cu ajutorul căruia cartea ta va ajunge la nivelul următor. După ce ai făcut tot ceea ce ai putut È™i simÈ›i că manuscrisul tău este „aproape gata”, vei descoperi că un editor de structură te va ajut
a să faci ultimul demers editorial. M-aÈ™ asigura totodată să angajez È™i un redactor (copy editor) în momentul în care draftul final este gata de publicare. 







 

De ce consultanță literar-artistică?

Nu este suficient să scrii È™i să tipăreÈ™ti o carte. Contează cum scrii È™i în ce fel publici È™i promovezi acea carte. Scrisul este atât artă, cât È™i È™tiință, iar autorii români sunt insuficient consiliaÈ›i de către editori. Unele persoane îÈ™i formează tot felul de concepÈ›ii greÈ™ite legate de scris È™i publicat, scriitorii debutanÈ›i nu È™tiu la ce ar trebui să se aÈ™tepte sau ce anume să ceară unui editor, în vreme ce editarea de structură este un subiect aproape tabu în È›ara noastră, foarte puÈ›ine edituri oferind È™i explicând importanÈ›a unei astfel de intervenÈ›ii pe text. 

​

Abordarea scrisului alături de specialiÈ™ti rămâne totodată o investiÈ›ie costisitoare. Practic, putem spune că în România investim foarte mult în scrierea, publicarea È™i promovarea unei cărÈ›i, deÈ™i nu putem câÈ™tiga suficient din vânzări nici măcar pentru a ne plăti facturile lunare.

 

Și atunci ne întrebăm: merită oare investiÈ›ia în pregătirea noastră de scriitori È™i colaborarea cu un editor când putem scrie oricum È™i singuri, din instinct, È™i când putem publica pe platforme de self-publishing sau pe Wattpad? Răspunsul îl deÈ›ine fiecare, în funcÈ›ie de aspiraÈ›iile sale. 

 

Dacă scrierea unei cărÈ›i poate fi o modalitate terapeutică de a ne umple timpul liber, publicarea acesteia are anumite implicaÈ›ii. Din momentul în care oferim acces publicului la rezultatul hobby-ului nostru, indiferent că publicăm prin intermediul unei edituri, pe blogul propriu, ori pe alte platforme, ne asumăm o serie de responsabilități. 

 

Ceea ce scriem ne reprezintă, ne caracterizează. Odată ce publicăm o carte, nu mai putem schimba nimic, ca autori suntem puÈ™i în rând cu ceilalÈ›i autori, chiar dacă scriem de plăcere, în timpul liber, sau suntem începători, iar peste ani putem regreta o abordare superficială È™i amatoricească în acest domeniu. 


 
 

IMG_3635_edited.jpg
bottom of page