• Facebook
  • YouTube
  • Instagram

 Scrisoare Editorială (Editare de Structură)

 

„Scrie cea mai bună carte de care ești în stare și nu o lăsa din mână până când nu ești sigur că este perfectă. Odată ce este publicată, nu mai poți schimba nimic.”                                                                         - Danielle Trussoni, autoare bestseller New York Times


Ce este editarea de structură (developmental editing)? 

Aceasta reprezintă prima fază a procesului de editare în care se oferă o evaluare critică a manuscrisului, evidențiindu-se probleme precum golurile din intrigă, lipsa de verosimilitate a personajelor, probleme de structură, dinamică, dialog, descrieri, coerență narativă etc. 

Editarea de structură implică totodată dezvoltarea ideilor din poveste și clarificarea conceptului epic și reprezintă o etapă de editare esențială ce ajută scriitorul să-și îmbunătățească manuscrisul. 

În ciuda acestui lucru, unii scriitori cu greu acceptă un feedback critic. Uneori, în urma evaluării, poți fi nevoit să tai anumite scene din poveste la care nu ai vrea să renunți, ori să rescrii substanțial. Un editor nu va impune modificări și nu va obliga pe nimeni să-i urmeze sfaturile, dar atâta vreme cât apelezi la un astfel de serviciu, poate fi de mare ajutor dacă rămâi deschis la ideile pe care le primești. Răbdarea este o virtute, iar în acest caz te va ajuta să-ți modelezi manuscrisul, exploatând adevăratul potențial al poveștii tale. Cum funcționează editarea de structură? 

Există două tipuri mari de editare de structură: scrisoare editorială și comentarii pe text pagină cu pagină la nivel de cuvânt, frază și paragraf. Editarea de structură reprezintă o etapă editorială pe care nu ai vrea să o omiți. Dacă vrei totuși să treci peste această fază, alegând direct serviciul de corectură și stilizare, foarte multe probleme de concept pot rămâne nerezolvate, rezultând o poveste slabă. 

Cum lucrez eu?

După citirea integrală manuscrisului, redactez scrisoarea editorială, care poate avea și până la 10 pagini și în care ofer o viziune critică de ansamblu. Surprind principalele puncte nevralgice ale poveștii, cu argumente, sfaturi și soluții de îmbunătățire, axându-mă pe intrigă, dinamică, primul capitol, backstory, personaje, dialog, descrieri, impact, modul de aplicare a sistemului cauză-efect etc și comentând anumite pasaje.  
În locul comentariilor pe text, ofer editare de structură 1-la-1. Află mai multe despre aceasta aici.  *Program axat pe BELETRISTICĂ 
**Înainte de primirea manuscrisului integral, vom semna un acord de confidențialitate BETA-READER - AUTOR ce îți va proteja lucrarea nepublicată. Citește mai multe despre acesta pe Creative Law Center
*** Nu îmi asum niciun credit pentru ideile și sugestiile pe care le ofer în cadrul consultanței. 

Scrisoare editoriala.jpg